強攻 Sony A7 系列!Nikon 年底推出全片幅無反?

2015-04-22 17:00
講到比較好賣既全片幅機種,一定要提提 Sony A7 系列,因為無反既設計比起單反更輕、更細,同時又有全片幅既高畫質(還有貴到版主買唔起既蔡鏡),而第二代既 Sony A7II 都推出了,Nikon 似乎有動作想加入呢個市場。因為傳聞今年年底會有一部全片幅既 Nikon 無反推出!

強攻 Sony A7 系列!Nikon 年底推出全片幅無反?
 

傳聞 Nikon 年底推出全片幅無反!採用 F-Mount 會支援舊鏡?

根據 Nikon Rumors 網站的報導,Nikon 目前正在研發全片幅無反光鏡機種,而它的機身體積可能會和 Olympus的 E-M1 接近,不過將不會配置 EVF 電子觀景窗。另外,Nkion 的全片幅無反光鏡機種可能將會對應 Nikon F 接環,目前相機也已經在進行拍照實測階段。不過 Nkion 的全片幅無反光鏡機種可能不會很快出現,根據傳言正式發表時間可能會介於年底或明年年初,睇怕 Sony A7 系列仲有排賣啊icon
 
 Mirrorless RumorsNikon Rumors