四種模式,點玩都得!Casio 可拆式 360 相機  EX-FR200 香港價抵玩?

2016-11-08 13:02
版主我成日同版主 Keith 講,其實真係好想搵部 360 度全景相機玩下,但無奈地大部分都係貴,畫質表現不錯的 Samsung Gear 360,都要二千幾。一直都考慮緊,平平地入部水貨的 LG 360 Cam ,不過版主 Keith 話,星期二 (今日) Casio 有壇 EX-FR200 記招喎,又係 360 相機,定係睇定啲先?都得,對我來說,除左質素之外,價錢都都好重要,呢部 Casio 相機又會賣幾錢呢?睇下文啦!

四種模式,點玩都得!Casio 可拆式 360 相機  EX-FR200 香港價抵玩?

不過咁,記得 Casio 八月發表的時候,叫價 65000 日圓,計番港紙都差不多五千蚊,其實已經 over 左版主的心理關口,鬼叫版主窮咩,有錢我入哂所有 360 度相機慢慢試飽佢啦!來到香港,其實個價都唔會相差太遠,香港建議零售價會為 $4480,而 EX-FR100 CA 鏡頭建議零售價則為 $2380。網友又認為貴唔貴呢?

當然,如果睇埋佢個規格,就會明白點解會賣呢個價錢,不過講到尾,都係我唔夠有錢。Casio EX-FR 200 是一部相當特別的 360 度相機,有多種不同的玩法:「佩戴式拍攝」、 「自拍式拍攝」以及「相機式拍攝」,拍攝出不同的風格。

四種模式,點玩都得!Casio 可拆式 360 相機  EX-FR200 香港價抵玩?

Casio EX-FR200 內置 f/2.8 Done View 鏡頭,視角為 185 度,採用了 2114 萬像素 1/2.3 吋 CMOS 感光元件。使用 Dome View 拍攝模式,將相機指向上方,就可以單張拍攝覆蓋所有不同角度的風景,捕捉 360 度全景視野,而垂直相機則能夠捕捉更寬廣的風景。除了 Dome View 之外,EX-FR200 亦具有全景、超廣角以及多相機模式 (能夠同時以兩部相機拍攝)。另外,EX-FR200 亦支持 4K 影片拍攝。唔知有幾多網友對呢款相機有興趣呢?留言討論下啦!

Casio EX-FR200 全天候全景版戶外自拍「分體相機」功能
- [全新] 185 度視角 f/2.8 Dome View 魚眼鏡頭、1195 萬有效像素
- [全新] 四種拍攝模式,多角度拍攝任何場景: 以單張相片捕捉 208 度超廣角影像、360 度魚眼視角或 360 度 Panorama 全景
- [全新] 多功能控制器,同一時間可連接兩部相機
- 四防機身設計
- 獨特分體設計
- 配備 3 吋 92 萬像素高解㐸輕觸式螢幕及鏡頭可分體
- [全新] 4K 30fps 短片 (超廣角模式拍攝)
- [全新] 支持「EXILIM Album 相簿」應用程式
- [全新] 支持「EXILIM 360 Viewer」電腦應用程式,播放及編輯全景 360 度或魚眼模式拍攝的影像
- [全新] 高速影片拍攝
- 「EXILIM Auto Transfer 自動傳相」功能,可遙距自拍及傳相
- 隨機附送兩款配件: 鉤環帶、三腳架螺絲帽
- 特備 4 款專屬配件以供選購,包括多角度 Selfie Stick、多角度夾、多角度腰帶裝置以及三腳架連接器
- 顏色: 黑色