OFCA 公佈 26 / 28GHz 申請名單!個個都睇好 5G,點解有網絡商唔玩?

2019-02-22 20:52
文章分享
近年無論是網絡商,抑或是手機廠商,都經常強調 5G。5G 係乜,其實 ePrice 版主不時都有講,而大家關注的 5G 流動服務,需要用到三個頻段,分別為 3.5GHz、26GHz 以及 28GHz,當中的 26GHz / 28GHz,係需要網絡商入標申請,然後政府會透過指配的形式,分配畀申請者。通訊事務管理局 (下稱 OFCA) 今日公佈 26GHz、28GHz 的申請名單,又會否有新來者呢?而有一點好奇怪,個個都睇好 5G,但今次居然 3HK 唔玩,係乜原因?睇下文啦!

OFCA 公佈 26 / 28GHz 申請名單!個個都睇好 5G,點解有網絡商唔玩?
 


OFCA 公佈 26GHz / 28GHz 申請名單:無新來者,3HK 唔玩?

OFCA 公佈了 26GHz / 28GHz 頻段的申請名單,今次都係沒有新來者,然而奇怪的是,3HK 並沒有入標申請 26GHz / 28GHz,所以最後獲得指配的,將會只有三間網絡商,即包括:

1) SmarTone
2) csl.
3) 中國移動香港 CMHK


之前都有提過,本身 26GHz 頻段香港一直有用,OFCA 去年已經通知受配人,須於 2019 年 4 月 1 日之前,將現時操作的鏈路遷移到其他頻帶,而經過重新指配之後,預計 26GHz 同 28GHz 頻段,預計最快都係會喺 2019 年 4 月 1 日可以用得到。
 

3HK 點解唔玩?官方點解釋?

原先版主打算一開波就直接將 3HK 成份新聞稿擺出嚟畀大家睇,不過為免太冗長,版主就結合自己的理解以及官方的解釋,同大家分析一下 3HK 唔玩的原因:

001: 成本高
最主要原因相信是:成本高。要申請入標 26GHz / 28GHz 頻段,政府開出的條件是:「如獲指配 800 兆赫頻譜,須於五年內設置 5000 個無線電裝置 (無線電裝置數目會根據獲指配頻譜數量按比例減少)。

==> 咁 5000 個無線電裝置係咪一個大數目呢?我哋可以參考下,當年 PCCW Mobile 同 CSL 合併,合併完都係得 3000 個基站,而家一間網絡商申請入標,要承諾設置 5000 個基站咁多,成本上唔使諗,都知會好貴。

002: 高頻,但短途
但點解要起 5000 個基站咁多?要知道 26GHz 以及 28GHz 係屬於高頻,高頻特性係乜?雖然傳輸速度夠快,但太短程,短程到一個地步,200 米範圍外,基本上已經收唔到,咁所以變相基站要設置得更加密集,先能夠盡量保持到個速度同穩定性。

003:市場未有充足流動裝置配合
還有一個原因,就是市場上仍未有充足的流動裝置配合到 mmWave (26GHz / 28GHz),所以就算推出 5G 服務,都未有全面的生態系統配合。

不過,早兩日美國發表的三星 Galaxy S10 系列,應該就係會支持到 mmWave,因為有留意發佈會,都會知道三星美國就同 Verzon 合作,而 Verizon 早期 5G 用的就是 mmWave,所以可以推測,S10 系列的手機,係會用到 26GHz / 28GHz。
 


當然,如果想睇 3HK 回應的原文,版主都會 show 畀大家睇:

OFCA 公佈 26 / 28GHz 申請名單!個個都睇好 5G,點解有網絡商唔玩?
 
文章分享
您可能也喜歡▼