4K 拍攝比拼!iPhone X vs Galaxy Note 9,邊個係大贏家?

2018-08-19 11:52
文章分享
雖然 iPhone X 是去年的旗艦,而 Galaxy Note 9 才剛剛發表,不過相信很多網友都想知道兩者的攝錄效果誰勝誰負,畢竟除了用作拍攝硬照,旗艦級高階手機經常被專業攝影師用作拍片。日前攝影師兼著名 YouTuber Casey Neistat 就將兩部手機以 4K 30fps 進行攝錄對比。

4K 拍攝比拼!iPhone X vs Galaxy Note 9,邊個係大贏家?

版主虎仔不打算評論哪部手機拍片表現比較好,不過網友可以注意一下鏡頭哪部比較廣角、收音哪部比較清晰、白平衡和曝光的表現,還有在低光環境的拍攝效果。網友有咩意見,不妨留言分享下你嘅睇法。


 

Samsung Galaxy Note9 評測系列

Galaxy Note 9 電池續航測試奪冠
4K 拍攝比拼 iPhone X vs Galaxy Note 9 邊個係大贏家
插線、按掣即變身 Dex 桌面模式
三星 Note9 自動模式影相評測
升級「人像AR」幫你變靚仔! 用 S Pen 寫字都得!
紐約街頭夜拍評測!三星 Galaxy Note9 相機攝力
藍機 + 黃筆 係靚嘅!三星 Galaxy Note9 開箱 + 效能評測
三星 Note 9  S Pen 神奇試!藍牙十米遠 操控手機影女無難度

 
文章分享