​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!

2013-06-12 23:24
Samsung 發表了 Galaxy S4 Zoom,雖然這部手機看似是 Galaxy S4 的兄弟機種,而且規格也遜於 S4,但他的相機功能可是大大的贏過 S4:1600 萬像素 10 倍光學變焦,最高 ISO 值也提升到 3,200,除此之外,還搭載了近年來幾乎絕種的 Xenon 閃光燈!鏡頭仲可以伸出來!跟本就係把概念手機真實化!

​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!

Galaxy S4 Zoom 名稱看似為 S4 的衍生機種,其實正面的外觀也都承襲著 S4,反而和 Galaxy Camera 不太相似,拿掉了虛擬按鍵,改成凸出的實體 Home 鍵以及實體觸控的返回和 Menu 鍵,而螢幕四周和 S4 一樣都是採用 Carbon 的貼飾,周圍也有銀邊,其實說簡單點就是 S4 的縮小版,不過從側邊開始一切都跟 S4 完全天壤之別了!

​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!


Galaxy S4 Zoom 又係相機,又係 Android 手機,當然相機軟硬體功能都不馬虎,除了有 10 倍光學變焦的 1,600 萬像素鏡頭之外,鏡頭上還有變焦環,除了提供進階使用者做手動對焦,還可以開起各類相機模式,甚至在通話中進行照片分享。手機右側下方多了一顆大顆的實體快門鍵,不過這次比較特殊的是音量鍵跟電源鍵還有實體快門鍵都在右側,原因是在於左邊設有相機腳架孔,提供使用者可以架上腳架做夜間拍攝或定點拍攝,背面除了有對焦輔助燈,還有一顆 Android 手機還沒有見過的 Xenon 閃光燈!也因為這部手機的10倍光學變焦模組比較大,所以鏡頭的地方凸起面積不小。手機下方增加厚度並且改為網狀面,以便使用者做拍照握持的動作。軟體方面 Smart Mode 有 25 種模式,除了大家一般熟悉的 Auto、微距、HDR、美肌等等外,還有 Best Face、Action freeze、Animated Phtot、Light Trace、派對/室內、瀑布、剪影、煙火....等等,功能非常的多樣。

​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!


​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!


​10 倍光學變焦!Samsung Galaxy S4 Zoom 鏡頭伸出來!
多謝支持 ePrice.HK
發表於 2013-06-13 00:10
2 樓
The manufacture should have come out something like this long time ago, since everyone using the cell's camera function, why not to make it more functional and better image quality. Samsung did it righticon, Give it time they will shrink it and improve further. Look forward to read the review.
發表於 2013-06-13 01:15
3 樓

版主 keith 不認同。看看 iPhone! 我覺得用配件作為補充就可以。手機,方便操作,容易攜帶是十分重要。以前隨身相機還 hit 流行時,我也會用,因為那會突出來的鏡頭 ,怕得又要放入袋,甚至用上 Ring 把會伸出來的部份保護。手機,不同相機,拿出來時份更多,鏡頭永遠是最易壞的!

早一代 Galaxy Camera 是會上網的 Android 相機,還可以,但這部 ZOOM,是真電話 ,想起都覺得易爛!

實情現在愛影相的,都分得好清楚,你要單反好平,你要影得靚,多變化,多用單反,要質素 , 又要細,用無反。手機的鏡頭 ,當然越靚越好,但最重要用來 SHARE, 要方便。隨身相機跟本都OUT,二合為一,對用家來說1,我覺得 無乜好 處 。

其他網 友,點睇 ?
多謝支持 ePrice.HK
發表於 2013-06-13 09:38
4 樓
Keith說:
版主 keith 不認同。看看 iPhone! 我覺得用配件作為補充就可以。隨身相機跟本都OUT,二合為一,對用家來說1,我覺得 無乜好 處 。... 恕刪
我又不認同喎!
電話+dc 仔二合一,對好多工作有需要人士好有用
有時候覺得頂級手機的相片質素唔夠,身邊又冇相機,呢部s4 zoom就勁有用(希望會有dc仔質素)
當然大小厚薄個人喜好,如果我工作時會有好多機會影相作記錄、報告等等,又唔介意用呢部厚機喎,點都好過帶鏡頭配件或帶多部dc仔

三星乜鬼機都出,有時對我呢D貪新鮮人都好,成日都有新機睇(只睇未必買)
 
發表於 2013-06-13 11:02
5 樓
我認為手機+dc係有吸引力的,因為平常人係唔會隨身帶部單反,遇到magic hour/moment, 手機會係最方便的攝影工具,所以有好的攝影質素的手機,會對熱愛攝影的人相當吸引。
但我認為10x zoom係無必要的,或者只係少數人的需要,高變焦只會令手機失去輕便性,我認為定焦至3倍變焦已經足夠,最多只係5倍。
暫時市場上,最接近我想要的係sony, 試想想rx100+手機,我估所有dc都要摺埋。
發表於 2013-06-13 11:36
6 樓

我覺得兩頭唔到岸,續航力唔夠已經好大件事,我寧願一部有 Wi-Fi 既 DC 同埋手機配合。
而家 DC 愈出愈薄,其實帶多部係身都唔係好重,尤其係工作需要麻,反正都要帶多部。
你總不能用一部 Galaxy S4 Zoom 當埋電話的吧…
發表於 2013-06-13 12:05
7 樓
喺考慮實用性之前,佢的外型已經教我卻步…
其次係續航力,用上咁高出力的xenon 閃光燈,到底可以影到幾多張…
最後係質素,對高階用家來說,到底佢有冇m mode 或出raw 檔
對只求方便的用家,重量又係問題,加上不便收藏
所以呢部野嘅存在價值成疑
發表於 2013-06-14 11:04
8 樓

而家呢部S4 zoom機,三叔定位係瞄準中意影snap shot的中價消費群

設想情況係想一機走天涯,唔想又帶prosumer又帶手機得泥,一般影相手機又無法滿足佢地拍攝質素要求的用家,同時android平台又比到佢地好好的使用彈性…

呢個係三叔的算盤…市場咩反應就未知,好就開一個新系列繼續落去
發表於 2013-06-14 11:35
9 樓

根本用手機既電做相機既野就唔係一件正確的事吧,兼顧不了續航力。
說真的,平時我們影相有幾何需要變焦?真係工作有需要既,其實都要帶番部相機係身架啦。
10 倍 DC 對於現在科技來說,實在是常見,我還是期待另一部新產品。
發表於 2013-06-14 11:53
10 樓
Eddie Chan說:
根本用手機既電做相機既野就唔係一件正確的事吧,兼顧不了續航力。說真的,平時我們影... 恕刪

我意思係未必去到記者級別呢d特別pro user的工作需要,而係想要影相比一般手機靚d,有一定要求,又唔想帶多部相機人仕…

再者續航力方面,廠方用s4 mini的雙核cpu同埋用4.3寸mon泥作平衡,相信唔會太倒水…再者以三叔呢個假想目標消費群泥睇,佢地唔想帶多部相機,但帶多舊電都應該會幾樂意,輕裝上路

同埋價格係重點,部機定價中階,以免同廠家真正智能相機galaxy camera2有衝突…所以三叔在兩者中間想找一個平衡點泥開多條line…

此為類係note 1的系列試水作,ok有人buy就繼續玩落去,出zoom 2 zoom3,無人買就摺埋

三叔又落本測市場之作

以上所講,全屬小弟機齡十幾年對三叔商品市場策略的分析…並無個人硬撐三叔在內,祇不過覺得三叔條橋就係咁…

得唔得,就睇市場反應

比個最新S4 zoom廣告你睇下,唔係叫閣下睇下佢點洗腦或被佢洗腦,而係從中睇下三叔希望吸引d咩用家去買(即係市場定位)
//www.youtube.com/watch?v=3RQpQV9_3oM
您可能也喜歡▼