揮低舊旗艦? LG G5 外型、規格 比拼 G4、V10

2016-02-21 23:29
在剛剛的 MWC 大會上,LG 旗艦新機 G5 終於正式發表了!雖然呢部 G5 在外型上同傳聞一樣,都係不太討好,不過佢都有佢獨特的優勝之處。㤡如 G5 捨棄了 G4 的皮革材質設計,改成金屬材質,但用金屬機身之餘,最特別的地方在於佢嘅「驚嚇式模組設計」,除左可以換電,仲可以裝上一些有用的配件。然而,如果將 LG G5 同上年的 LG 旗艦相比,到底孰好孰壞呢? 版主就選了去年的旗艦手機 G4,以及大熱手機 V10,同呢部 LG G5 做個比拼,等大家睇下到底呢幾部機有乜分別!

揮低舊旗艦? LG G5 外型、規格 比拼  G4、V10

如果從外型方面黎睇,G5、G4、V10 呢三部機當中,平心而論,版主我係比較中意 G4。點解呢? 因為個人覺得,G4 的皮革設計真係好靚。V10 的機背部分採用了顆粒紋路以及橫跨機背的切線設計,背後的格紋其實版主個仲係唔識得欣賞,不過或者係因為佢雙屏幕的關係,V10 居然相當受歡迎。當然 G4、V10 都保留了 LG 的設計特色,並有 Rear Key,方便調較音量。

揮低舊旗艦? LG G5 外型、規格 比拼  G4、V10

至於剛剛發佈的 G5,雖然同 G4、V10 一樣,都係採用了 2K 屏幕,但 LG G5 的屏幕明顯比 G4、V10 更細。至於外型方面,老實講版主個人覺得 G5 比不上 G4、V10,特別係機背的「火山口雙主鏡頭」,實在令版主覺得:「唔係話?你想點呀?」不過咁,LG G5 有佢的優勝之處,就係在於佢嘅規格以及功能方面。LG 參照了 V10 的設計特色,在 G5 上加入了 Always-on Display 功能,讓用家能夠在隨時在屏幕上看見時間、通知等資訊。而且 G5 比 G4、V10 強大的地方,在於佢嘅模組式設計,能夠做到可換電、加入有用配件等功能。

驚嚇式抽拆換電! LG G5 推開機底,模組現場試

另外,LG G5 的主相機雖然同 G4、V10 一樣,都係維持左 1600 萬像素的水平,但不同的地方是,G5 額外再加入了一個 800 萬像素的主相機,形成「雙主鏡頭」的設計,讓用家可以任意選擇拍攝 78 度廣角或 135 度的超廣角的照片。另外,LG G5 在處理器上亦有大幅度的升級,不再使用 G4、V10 的 Qualcomm S808 六核心處理器,而換上雖然只有四核心、但性能更強的 S820 處理器,能夠提供 64-bit 效能、Adreno 530 圖像顯示與低電量 Hexagon DSP、Quick Charge 3.0 等升級。

為左方便大家更能清楚睇下 LG G4、G5 以及 V10 的規格差別,版主利用了 ePrice.HK 的手機比拼系統,讓大家可以了解更多呢三部機的不同!

揮低舊旗艦? LG G5 外型、規格 比拼  G4、V10
▲ 按上圖或按這裡可以進入 ePrice.HK 手機比拼系統。
 

LG G5 評測及報導

驚嚇式抽拆換電! LG G5 推開機底,模組現場試
恨不得平價立即入?LG G5 發佈!S820 CPU + 4GB RAM 好威威
揮低舊旗艦? LG G5 外型、規格 比拼 G4、V10
有圖有片動眼看!1600+800 萬像素雙鏡頭 LG G5 版主超詳測
LG G5 UI 大陸化!外媒評測狠批預設無 App Drawer
LG G5 飛甩 App Drawer 大陸化?Google 都 Buy 喎
插卡又如何?Galaxy S7、LG G5 不支援 Adoptable Storage
G5、S7 Edge 鬥跑分!旗艦效能大戰, Samsung 還是 LG 蠃?
規格全面比拼 !f1.7 大光圈 S7 Edge 大戰 LG G5,撐邊個?

LG G5 係文章刊登時,售價未定,按這裡有詳詳細規格及最新賣價
您可能也喜歡▼