發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!

2014-03-26 00:38
HTC One (M8)  已經正式發佈了,大家睇左相關既文章同埋評測未呢?趁版主 Keith 仍然在現場試機,就等版主 Eddie 同大家分享一些場外的消息吧!今次 HTC One (M8) 除左基本版,亦會有 Google Edition ,至於賣價和配件的資料,亦會在文章中同大家交待。

發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!-0

HTC One (M8) 發佈文章、版主試玩整理: 

1. 版主同你直擊! HTC One (M8) 發佈會現場 最新消息
2. 六千有找你買唔買!HTC One (M8) 發佈! 香港版效能勝國際!
3. HTC One (M8) 十個重點的升級! 終極研究買與不買
4. HTC One (M8) 版主上手玩 Hands On + 短評
5. HTC One (M8) 雙鏡頭實拍示範 + 效能跑分成績

6. 發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!
7. 金、銀、灰你最 Buy 邊種? HTC One (M8) 實機+配件圖賞!
8. HTC One(M8)規格弱?!對比 Z2 、 GS5 、 G Pro 2 你點揀?

 

HTC One (M8) 都出 Google Edition!今次仲有 Developer Edition!

上年的 HTC One 有 Google Edition 版本,今次的 HTC One (M8) 也不例外。沒有 SIM 卡鎖的 開發者版本和 美國 HTC One 的定價一樣是 $649 美金(接近 $5,034 港幣),而 Google Edition 版就就賣貴少少賣到 $699 美金 ( 接近 $5,422 港幣), Google Editon 版亦支援到 HTC One (M8) 的雙鏡頭功能,而規格上也支援 1800/2600 MHz 兩條 4G LTE 頻譜。不過想入就要在美國的 Google Play Store ( Google Edition )或者 htc.com 網購了。

發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!-1
 

Zoe Apps 即將上架!到底有幾多功能?

在發佈會中亦有提到 HTC Zoe 會變成一個獨立的 Apps 亦即將會上架,到底 HTC Zoe Apps 會有幾多功能呢?答案就係:版主都係未清楚icon。因為在發佈會當日 (3 月 25 號)這個 Apps 仍然未公開下載,考慮到 HTC Zoe 短片 + 拍攝的功能需要配合到 UltraPixel 相機,或者只會有 Hightligh Video 功能也說不定,當然 HTC 亦提到可以將 Zoe 上載到雲端分享,不過同樣的對手可是 Instagram 啊icon

發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!-4
 

機身具備快速充電!但 Quick Charge 2.0 要另外比錢買?!

HTC One (M8) 是支援 Quick Charge 2.0 的,他們聲通可以 1 個鐘頭充 80% 的電量,相當厲害,呢個版主 Keith 都提到。不過原生的充電器雖然都是 1.5 amp ,但就不支援 Quick Charge 2.0 功能,如果想用到這個功能的話就要額外去購買一個 167amp 和支援 Quick Charge 2.0 的充電器。如果 HTC One (M8) 在香港推出的時侯,這個配件開賣就好了!
 

HTC 點點保護套賣接近 $400 值唔值?

關於 HTC (M8) 的點點保護套,其實真係幾好玩,因為可以在關屏的時侯做到 Touch ,又唔使好似其他保護套咁開窗,仲可以用光點顯示到有未睇既 Notification ,版主 Keith 同大家示範過架啦。呢個 Cover 又賣幾多錢呢?美國官方價錢係 $ 49.9 美金(接近 $387 港幣),去到四百網友又 Buy 唔 Buy ?

發佈會沒有講的消息!HTC One (M8) 五件你要知的事!-5
 

五月天做 HTC (M8) 代言人!五月演唱會有飛送!

之前香港賣五月天演唱會比人炒黃牛炒貴幾倍,大家或者可以留意下 HTC One(M8) 既推廣活動,因為就版主所知道今年五月天成為 HTC One (M8) 的大中華區代言人(上年只係集中在台灣),而五月的五月天演唱會亦都係由 HTC 贊助,好大機會會有演唱會門票送,亦當然有特別的配件,就好似上年的耳機塞咁樣,有冇五月天既粉絲期待緊?

在文章刊出的時侯, HTC One (M8) 香港定價 $5,898 ,按此看詳細規格和最新賣價。