HTC One M8 升級新發現! 解決 Android 4.4 檔案問題 + 對話錄音

2014-08-30 12:10
HTC One M8 及 HTC One (2013) M7 由 8 月 29 日雙雙升級! Android 4.4.3 版本升級及其他細微細眼位,你未必為意,但有兩件事,你會 Say Yeah!  版主知道,其他 One 系列的升級,也會包括這兩個在內。

HTC One M8 升級新發現! 解決 Android 4.4 檔案問題 + 對話錄音-0


HTC One M8 升級新發現! 解決 Android 4.4 檔案問題 + 對話錄音-1
▲ 首先,HTC 手機會首次加入自家 File Manager,有乜用呢? File Manager 檔案管理員,Google Play 大把啦!今次 HTC 呢個自家版本,解決了 Android 4.4 版本後,內置記憶體與記憶卡、OTG USB 記憶體之間檔案傳送問題,即係:用呢個新 File Manager,就可以方便在記憶卡與手機互傳檔案!

HTC One M8 升級新發現! 解決 Android 4.4 檔案問題 + 對話錄音-2
▲ 另一個升級,是靜靜地加入了通話錄音功能,呢個功能,好多中國大陸手機都有,但大廠手機多數無,HTC 可說是少數大廠加回這功能!

除此之外,HTC One M8 與 HTC One 2013 (M7) 其他升級,表列如下,HTC 用家你今日升左未?
 

HTC One (M8) 最新使用體驗,包括:

系統改進
-    Android 4.4.3升級
-    OpenSSL 安全性的强化
性能改進
-    Wi-Fi
-    藍牙
-    行動數據

應用程式改進
-    相機
-    相片集 (智慧影像配對)
-    設定 (電源使用量)
-    HTC Sync Manager
 

Sense體驗最佳化

-    HTC BoomSound
-    極致省電模式
-    Motion Launch 智能啟動
-    快速設定面板

HTC One M8 升級新發現! 解決 Android 4.4 檔案問題 + 對話錄音-3

HTC One 2013 M7 最新使用體驗,包括:

系統改進
-    Android 4.4.3升級
-    OpenSSL 安全性的强化
應用程式改進
-    相機
-    相片集 (智慧影像配對)
-    HTC Sync Manager
 

更新方法:

HTC One (M8)及 HTC One 2013 M7 使用者可進入手機的【設定】,然後打開【關於】頁面,再點選【軟體更新】內的【立即檢查】選項,即可讓手機直接下載並安裝相關的更新,而更新前請確保電池會有 35% 或以上的電池。

HTC One M8 在文章刊登時,最平賣價為 $4398,按這裡有更詳細規格及最新賣價
HTC One 2013 (M7) 在文章刊登時,最平賣價為 $2998,這裡有更詳細規格及最新賣價
多謝支持 ePrice.HK
發表於 2014-08-30 16:14
2 樓
終於都有啦?唔理通話錄音, FILE MANAGER呢啲野竟然而家先有, 係固步自封定係無視用家意見?
發表於 2014-08-30 18:04
3 樓

其實,我用過不少歐洲 ROM 的 HTC 機,歐洲 ROM 機有 Bundle "ES File Explorer",至於亞洲 ROM 唔加,我真係唔知點解。Anyway 因為 Android 4.4 後,Google Play 的 File Manager 解決唔到"搬File' 呢個問題,咪焗住加番落去。
多謝支持 ePrice.HK