快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測

2016-06-16 20:44
文章分享
自從 Qualcomm 於去年九月發表 Quick Charge 3.0 (簡稱 QC3.0),到現在開始愈來愈多手機採用了這項快充技術,而前陣子開賣的 HTC 10,就正正是其中一部。HTC 10 亦係首部推出市場支援 QC 3.0 快充技術嘅手機,跟機是贈送了一個 QC 3.0 充電插頭,到底 QC 3.0 充電器充電有幾快? 大家好,我是 HTC 測試員 Andrew,今日用 HTC 10 為大家示範。與此同時,Andrew 亦會教你點樣分快充定慢充,用錯充電器,又會否出事!

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測

Qualcomm 定制:Quick Charge 制式進入第三代
開始之前,先同大家上一個簡單的理論課。所謂「快速充電」,到底是甚麼一回事?「快速充電」相對「慢充速度」概念。原來,要知道供電子產品充電嘅叉電機,充電速度快慢,有兩組數字一定要知,就是電壓,單位為 Volt 伏特 (V) 及電流,單位為 AMP (A) 。以智能手機而言,一直由 5V / 0.2A 去到 5V / 0.5A、0.75A、0.85A,去到近年嘅 5V / 1A、1.5A 甚至是 2A。而 Volt x AMP = Walt,中文叫瓦數,簡寫 W,代表了充電功率。比較充電功率 W 值,就知道呢個充電機,係咪快充。一般而言,有 10W 嘅充電功率,已可以叫快充。

要知道,部份電子產品,要有足夠電流才充到電。就如 iPad 或一些十吋芒 Android 平板、Windows 平板都要至少 2A 電流才夠力充電,亦即是說,要充 iPad,一定要有 10W 充電功率充電器,而當中的電流,一定要係 2A。但都有相反例子,好似 ePrice 版主早前測試過某 5000mAh 大容量電池手機,但居然只容許 1A 電流充電,所以充電功率,就只有 5W。而理論上,Walt 數越大,充電越快,所以要充起 5000mAh 電池嘅呢部手機要五粒鐘,這一定不是 「快速充電」。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 目前 Qualcomm 最快的充電技術,就是 QC3.0。從上圖可見,其充電速度相比傳統的快很多。

明白「快速充電」數字上嘅演譯,又係睇睇實際運作。係手機世界,「快速充電」有幾個咁多,但大廠比較愛用 Qualcomm Quick Charge 技術,因為只要你用 Qualcomm SoC,原則上已支援,係 SoC 嘅原生功能來,應用到手機度,不是難事。Qualcomm Quick Charge 已進入 QC2.0 至 QC3.0 規格。 

無論是 Qualcomm QC 2.0 抑或 QC 3.0,兩者的共同之處,在於提供充電功率大於 5W (5V / 1A) 的充電器。透過提高充電器的輸出電壓以及電流,加快電池充電的速度。至於 QC 2.0 以及 QC 3.0 的分別,主要在於前者提供四種充電電壓,包括 5V、9V、12V、20V,最大充電功率為 18W,而後者則採用了最佳電壓智能協商 INOV (Intelligent Negotiation for Optimum Voltage) 技術,減低功率損耗達 45%,並以 200mV 增量為一檔,在 3.6V 與 20V 之間進行調節,充電功率同樣是 18W,除左能夠進行快速充電,亦可以有效減低電池的損耗。睇到呢到,大家都見到,Qualcomm QC 2.0 / 3.0 都是提供最高 18W 的充電功率,比起 iPad 嘅 10W,數值大了,充電速度,應該加快了。
 
  QC 2.0 QC 3.0
電壓 5V/9V/12V/20V 3.6V - 20V
最大電流 3A NIL
最大充電功率 18W 18W
處理器 S200 / S400 / S410 / S615 / S800 / S808 / S805 / S810 S820 / S620 / S618 / S617 / S430
(注意: QC 3.0 是可向下支援的)

HTC 10 QC 3.0 充電測試
好了,是時候入正題。不知大家有否曾經有一個疑問,為何不少廠商介紹快充技術時,好多時候只強調充電唔知幾多分鐘,可以由 0% 充到唔知幾多 %,但從來唔會同大家講,充電幾耐可以充滿舊電? 其實係因為,大部份的快充都係一樣,只會在開頭的半小時至一小時增大電壓提升充電速度,但當手機電量超過某個 %,充電器就會自動變壓,充電速度亦隨之減慢,咁樣其實係可以保護手機電池,並延長其壽命。就好像 HTC 10 般,HTC 官方表示,QC 3.0 技術能夠讓手機半小時充電至 50%,相比一般的充電技術還要快,但並不代表,充電一小時就能夠充滿電池。而採用 Qualcomm QC 3.0 嘅 HTC 10,跟機就附上 QC 3.0 的充電器,只要用上跟機充電器,不單充電快,而且可以有保護電池的功能。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ HTC 10 跟機的 HTC Rapid Charge, 是支援 QC 3.0 標準嘅充電器,輸出方面有三個規格:5V / 2.5A、9V /1.7A 以及 12V /1.25A。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 首先將 HTC 10 的電池用盡 (0%),然後使用 QC 3.0 充電器開始充電。為了避免因為網絡連線、背景應用程式等因素影響充電結果,因此整個充電過程都會在關機的狀態下進行。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 充電 15 分鐘,可以見到電量已經由 0% 充至 23 %。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 充電大約 30 分鐘,可以見到已經充至 41%。之前版主 Keith 實測都話,HTC 10 中用量一日用到 12 小時,其實你充 30 分鐘,都應該夠用 5 小時,出一個街,睇場戲,食埋戲應該無問題的。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 一小時後,電量為 77%,充電依然保持每 5 分鐘 6 至 7% 的增長。你有時間充一小時 77% 電量,用到八小時左右啦。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 過了 84% 左右,開始感受到充電速度的減慢,到後期愈來愈慢,這是因為 QC 3.0 充電器自動變壓的緣故。大約 1 小時 38 分鐘後,終於成功將 HTC 10 充電至 100%。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 為左更清晰地了解 HTC 10 QC 3.0 的充電速度,Andrew 就由 0% 開始,每 5 分鐘記錄 HTC 10 的電量一次。而從以上的圖表中,大家可以更清楚地看到充電速度的改變,電量由 84% 開始,充電速度開始減慢。原因應是 HTC 跟機嘅充電器,最大充電功率,不是 QC 3.0 嘅 18W,而係約 15.3W,這個應該跟手機充電時充電器與手機發熱有關,情願令充電比最快充速慢一點,加強安全之餘,又不失實用性。Andrew 特別提醒大家,最好還是採用 HTC 跟機的 Type C 線,最主要因為充電功率大,要有適當嘅線材,才能發揮效果,否則,會充不到應有的時間。

跑分軟件試 HTC 10 3000mAh 電續航力
咁測試完 HTC 10 的充電速度,大約 1 小時 38 分鐘就能夠將一部 HTC 10 充滿電池。相信大家都會很好奇,咁充滿電池之後,又能夠用到幾耐呢? HTC 10 的電池容量有 3000mAh,Andrew 今日就打算利用兩款跑分軟件,分別為 ePrice 常用的 Geekbench 3.0 Battery Test 以及 PCmark For Android Battery Test,測試一下 HTC 10 的續航能力。Geekbench 3.0 Battery Test,是用來測試手機由 100% 至 0%,模擬 80% CPU 負荷的情況下,手機的使用時間以及其電池分數。而 PCmark For Android Battery Test,都係類似的測試,會將屏幕調至 200nits 亮度,以睇圖、播片方式進行測試。一齊睇結果啦!

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 為了避免 Wi-Fi、4G 訊號強弱影響測試結果,在利用 Geekbench 3 Battery Test 測試續航能力時,我會選擇開啟飛航模式。測試結果顯示,配備 3000mAh 電池的 HTC 10,續航能力有 8 小時 20 分鐘 50 秒的成績,而 Battery Score 亦有 5008 分。要注意的是,以上的結果係模擬緊一個中用量用家在 80% CPU 負荷的情況下的使用時間,如果平時普通一般使用的話,應該都能夠用上一整天的。這個分數,跟 ePrice.HK 版主 Keith 嘅實測差不多,佢話中用量,用到 12 小時的,應該都無錯。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ PCMark 個成績就相對 Geekbench 低,只有 7 小時 41 分鐘,不過相距並不算太大。

為何我的 HTC 10 充電那麼慢? 火牛會是其中一個因素
睇完上面的測試,我們大概可以知道,HTC 10 電量由 0% 充電至 100%,所需的時間大約為 1 小時 38 分鐘。呢個時候,或者會有網友問,點解我買左部 HTC 10,但充電的速度同測試嘅時間唔同? 是咁的,影響充電速度的快慢,充電器火牛就是因素之一。

相信不少人都曾經換過多於一部的智能手機,很多時候當你換機的時候,充電器火牛、USB 線大多數都唔會扔,會留番黎繼續使用,畢竟現時大部份充電器,都是可以換線的,microUSB 線唔啱,可以換條 USB Type-C 線落去。但唔知大家知唔知道,並不是所有手機跟機的充電器火牛,都能夠提供 QC 3.0 的充電速度。

這樣的話,我們可以怎樣辨識,到底我個火牛是否支援 QC 3.0? 其實大部份的火牛,都會印有電壓 (V) 以及電流 (A),只要將電壓乘以電流,就能夠計算出輸出的功率 (W)。功率愈大,充電的速度就愈快。例如紅米手機的充電器只有 5W (5V / 1A),如果你用來為 HTC 10 充電,速度就一定會受到影響。若果你係 HTC 用家,Andrew 給你一些 Tips: M8 與 M9 跟機是 5V / 1.5A 充電器,有 7.5W 嘅輸出,而剛推出嘅 HTC One X9,都係跟 5V / 1.5A 充電器。但上年 HTC 嘅 MTK CPU 機種,跟機都只係  (5V / 1A) 5W。簡單來說,舊叉機用在 HTC 10 裡面,充電一定慢好多,所以跟機送嘅 QC 3.0 充電器,大家記得珍而重之呀。

快充、慢充點樣分?Qualcomm QC 3.0 充電效能評測
▲ 除左睇功率之外,火牛上圓形加閃電的符號,亦都會提示該火牛是否支援快充,甚至在符號的旁邊亦會清楚寫明 Qualcomm Quick Charge 2.0 / 3.0。

來源:Android Authority

料由客戶提供
文章分享
發表於 2016-06-17 01:44
2 樓
你個表QC2.0 裡面support 既cpu 應該係 support QC1.0 先岩。 2.0係808......
發表於 2016-06-17 10:04
3 樓
好的,我叫 Andrew 修改一下。
多謝支持 ePrice.HK
發表於 2016-06-17 11:36
4 樓
SUPPORT! 幾詳盡
您可能也喜歡▼