高層專訪!張嘉臨評 HTC 的生與死

2017-02-07 16:24
唔知大家仲記唔記得,上年 HTC 因為財政嚴重虧損,曾經有傳聞指,可能會在今年農曆新年後,HTC 會賣掉 手機業務。不過唔知係咪遇到乜貴人成功 Help 到 This Company,HTC 手機去到而家都仍然存在,而 2017 年首部旗艦手機 U Ultra,亦都在今日正式在香港發表。喺發佈會結束後,HTC 再次安排了時間,讓版主跟高層 HTC 智能手機暨物聯網事業總經理張嘉臨進行專訪,在會談中張嘉臨亦間接提及到一些關於 HTC 的生與死。HTC,有救嗎?睇下文啦!

高層專訪!張嘉臨評 HTC 的生與死-0

在長達半小時的專訪中,HTC 智能手機暨物聯網事業總經理張嘉臨同版主講左好多嘢,但並唔係所有嘢都重要,唔重要嘅嘢,版主都唔講咁多,直接入重點。首先,張嘉臨表示 HTC 今年會推出配備 S835 處理器的手機,有兩個重點: 第一,S835 今年會量產; 第二,HTC 會用,即係唔會死。無論你係唔係 HTC 粉絲,對你來說又係唔係好消息呢?

另外,U Ultra 其中一個賣點,就係佢嘅 AI,能夠讓系統學習用家的使用習慣,從而幫助用家更方便地獲取相關資訊,例如在 Calendar 上,可能你 set 左下星期會去旅行,佢會早兩日嘅時候,提示俾你知果日天氣會點。呢啲功能其實都算係實用,而張嘉臨更表示,呢類嘅 AI 功能,將會延伸至 HTC 10 上用到。想試玩 AI 功能的話,就要留意未來手機軟件的更新。

HTC U Ultra 發表、評測相關文章
LG V20 有難?ePrice.HK 獨家爆 HTC U Ultra、U Play 賣價!
賣價確定!HTC U Ultra、U Play 入手前必知 Q&A!
再上手,睇真啲!HTC U Ultra 評測: 外型 + 效能 + 喇叭
號稱攝力最強?HTC U Ultra 相機 日拍 + 夜拍,挑機三星 S7 Edge!
評測!3000mAh 電真係唔夠用?話你知 HTC U Ultra 續航、充電速度
高層專訪!張嘉臨評 HTC 的生與死
HTC 高層漏口風:承認「水喉通」 RE Camera 2 存在!