【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?

2013-07-10 18:31
版主今天出席了 HTC 亞洲區達人會 (Frequencies Asia) ,雖然沒有新品發佈,但卻能面對面跟 HTC 負責亞洲區銷售 Butterfly s 的 Head of Product Profolio : Justin Zhang 對話。記得上星期 Butterfly s 在香港發佈,不論負責實測的版主 Eddie,或是偷偷在手機店試玩的網友 Eric Chan,都覺得 Butterfly s 有點厚,有點重。版主 Keith 是第一代 Butterfly 及 HTC One 用家,也有同樣感覺。在達人會上,Justin 解釋是因為舊電。大家覺得,情願手機薄一點,定厚一點但襟用一點呢?齊齊討論吧!

【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?-0
▲ HTC Butterfly s  (左) 比起 HTC One (右) 大一點是正常,因為用了五吋屏幕。但又厚了又重了,原來跟電池容量大了有關。
 

Butterfly s 用 3200mAH 電池

雖然 Butterfly s 的功能,跟 HTC One 大同少異。當 HTC One 升級至 Android 4.2.2 後,連之前比下去的功能,也會齊全。但 Butterfly s 也有可取之處,就是五吋屏幕及 3200mAH 大容量電池。HTC 的 Justin 表示,他們依然覺得  HTC One 的 4.7 吋屏幕,是平衡了屏幕的質素及用家使用上的感覺 (即係版主成日講的,可以由屏幕呢到,去到嗰到的操控感 iconicon)。而 Butterfly s 是回應了亞洲區用家,對大屏幕的需求,所以 HTC 決定給予用家多一個選擇。

【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?-3
▲ 比起第一代 Butterfly,Butterfly s 的電量,提升了 58%,若比起 HTC One,也有不錯的提升

【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?-4
▲ HTC 找了幾款五吋芒手機做電池容量對比,Butterfly s 的電池容量最大的。但代表好襟用嗎? 版主不知道,要等遲下賣機,借機實測才知了。

HTC 的 Justin 亦回應了版主提問:為何 Butterfly s 感覺厚了,重了,潮流不是要又薄又輕的手機嗎?Justin 表示,明白用家對厚度的需求,雖然 Butterfly s 只是厚 HTC One 1.3mm 及 Butterfly  一代 1.5mm 左右。但技術上要做得更薄,是有困難,因為 HTC 知道用家渴望手機有很強的續航力,在現有科技下 3200mAH 電池也沒有法子做得太薄,所以 HTC Butterfly s 比起第一代 Butterfly 也是重了與厚了,也做不到薄過 HTC One。不過,Justin 亦強調,HTC 的設計團隊,也把 Butterfly s 做成曲線設計,令用家手持手機時,在側面看上來也是有極薄的感覺。

【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?-5
▲ HTC Butterfly s  的曲線設計,令視覺上更薄身。

【熱話齊傾】HTC Butterfly s 重了厚了! 因為舊電?! 大家點睇?-6
HTC  Head of Product Profolio 的 Justin Zhang


網友聽了 HTC Justin 的解釋,又點睇呢?

1)HTC Butterfly s 的10.6mm 厚度  160 克重量,大家接受得到嗎?
2)HTC 表示,使用大容量電池,手機就要厚一點,大家接受得到 HTC 講法嗎?若設這是真的,網友又否要電唔要薄。

歡迎大家以 Facebook 回文或 ePrice 會員系統,跟其他網友交流交流!
多謝支持 ePrice.HK
發表於 2013-07-10 22:31
2 樓
始終電係聚合物,要大電量就一定要多空間既。
但我覺得而家手機已經設計得好好,好多機都可以「偷空」好多位比舊電。
話時話,手機出得愈大,電池體積就愈來愈大,真是一個唔知幾時停既循環。
 
發表於 2013-07-10 22:35
3 樓
外型依舊高分,但重量就真係……儘管嚿電真係好大,尤其對我呢個Xperia V用家嚟講,就更加吸引!
不過,部機真係重咗啲……
發表於 2013-07-10 23:06
4 樓
電量呢家野,越大,你就用得越耐,icon,幾時先有番D較正常既size 既android
利申 手細,4.3' 極限
發表於 2013-07-10 23:47
5 樓
4.3 極限?!我拿手咁細都用到 4.7 啵!!!!
 
發表於 2013-07-11 09:17
6 樓
除非電池有突破,例如核電池正式出現,如果唔係真係好難兩全其美