孖生兄弟測試!Face ID 輸得徹底

2017-11-01 13:28
其實 Apple 喺發佈會已經自爆過,iPhone X 獨有的 Face ID 未必能夠分辨孖生兄弟姊妹,不過當 iPhone X 正式交付,有外國媒體搵到兩對孖生兄弟,協助測試 Face ID 嘅真正實力。Apple 表明 Face ID 的失誤率為百萬分之一,比起指紋辨識 Touch ID 的 5 萬分之一安全,不過面對孖生兄弟的測試,結果 Face ID 輸得非常徹底。

孖生兄弟測試!Face ID 輸得徹底

網站搵咗兩對唔同種族膚色嘅同卵雙胞胎,再請兄弟中其中一人進行 Face ID 設定,完成後再嘗試搵另一個負責用 Face ID 為手機開鎖,結果兩對孖生兄弟都可以做到兩兄弟同時為一部 iPhone X 解鎖,換句話說使用 Face ID 的話兄弟之間再無秘密。值得一提的是,同樣採用面容辨析技術解鎖的 Windows Hello,其 RealSense 3D 鏡頭技術面對類似的測試,在 6 對孖生兄弟姊妹中有 5 對成功攔截,只有一對能夠闖關。

 


資料來源:mashable