WWDC20!Apple 用戶必睇!可以升級新 OS 裝置名單一覽

2020-06-23 10:06
昨晚揭幕的 WWDC20,雖然一改以往開發者大會 Keynote 發佈的形式,改為在 Apple 總部錄影,但內容方面一樣毫無冷場,公佈了大量有關 Apple 軟硬件的新消息。Apple 幾項重點產品,包括 iPhone、iPad、Mac 電腦和 Apple Watch,今年都會獲得系統升級,到底網友手上的裝置可否升級?一篇文睇清楚。

WWDC20!Apple 用戶必睇!可以升級新 OS 裝置名單一覽

WWDC20 發佈會公佈的系統升級包括 iOS 14、iPadOS 14、macOS Big Sur 和 watchOS 7,當中最令舊款 iPhone 和 iPad 用戶高興的是,所有支援 iOS 13 和 iPadOS 13 的裝置都能夠升級,沒有被淘汰。可以支援 iOS 14 的裝置包括:

- iPhone SE(第 1、2 代)
- iPhone 6s、6s Plus
- iPhone 7、7 Plus
- iPhone 8、8 Plus
- iPhone X、XR、XS、XS Max
- iPhone 11、11 Pro、11 Pro Max
- iPod touch(第 7 代)

可以升級 iPadOS 14 的 iPad 包括:

- iPad Air 2
- iPad Air(第 3 代)
- iPad mini 4
- iPad mini(第 5 代)
- iPad(第 5、6、7 代)
- iPad Pro 9.7 吋 / 10.5 吋
- iPad Pro 11 吋(第 1、2 代)
- iPad Pro 12.9 吋(第 1、2、3、4 代)

WWDC20!Apple 用戶必睇!可以升級新 OS 裝置名單一覽
對於舊款 Apple Watch 的用戶來說,watchOS 7 升級未必是好消息,因為只有 Series 3、4、5 可以升級,而 Series 1 和 Series 2 就不支援新系統版本。雖然可以升級 watchOS 7,但 Apple 表示部份新功能未必會支援所有舊型號,所以 Series 3 用戶可能都要考慮買新錶。

最後,能夠升級 macOS Big Sur 的 Mac 電腦包括以下系列:

- Mac Pro(2013 或以後型號)
- iMac Pro(2017 或以後型號)
- iMac(2014 或以後型號)
- Mac mini(2014 或以後型號)
- MacBook Pro(2013 後期或以後型號)
- MacBook Air(2013 或以後型號)
- MacBook(2015 或以後型號)

資料來源:theverge

iOS 14、iPad OS 14、macOS、Watch OS 大升級:按入即睇 WWDC 2020 蘋果重要技術
您可能也喜歡▼