點只 4K 咁簡單! Sony Xperia Z2 相機、拍片功能有驚喜!

2014-02-24 13:25
講到 Sony Xperia Z2 ,除左更靚屏幕、更好的音響效果之外,大家最期待既應該就係 Sony 手機一直強調的拍攝功能啦。今次 Sony Xperia Z2 仍然採用 2000 萬像素的 1/2.3 吋感光元件和 G 鏡頭,睇落同上一代冇太大改變?而新加入既 4K 錄影功能對於未有 4K 電視既大家係得物無所用?其實 Sony Xperia Z2 係錄影方面加入了新功能,玩法更多!想知道就 Click 入黎睇睇啦!

點只 4K 咁簡單! Sony Xperia Z2 相機、拍片功能有驚喜!

點只 4K 咁簡單! Sony Xperia Z2 相機、拍片功能有驚喜!
 

唔只 4K 錄影,拍片加入 AR Effect、手機制作縮時影片 !

關注 Sony 手機的網友,相信都很在意相機功能,今次 Xperia Z2 沒再推高像素,而是將 Sony 專業錄影機 Handycam 功能加入來,以錄影與影片功能為賣點。之前既影片大家都見到,Sony Xperia Z2 新增 4K UHD 錄影,可以錄製超大尺寸既影片,並透過 MHL 輸出至 4K 電視上觀看。而 4K 優勢未必要透過電視(相信應該唔多人屋企有 4K 電視掛?),因為使用 Z2 睇 4K 影片時,更加可自由放大縮小畫面,方便睇到更多細節。(用黎拍片要小心穿崩位啦icon

Xperia Z2 亦將特殊濾鏡、AR Effect、甚至是 Timesshift Burst 統統「錄影化」。其中最特別就是 AR Effect,錄製影片中會同時出現不同的虛擬實境效果,而且是前後鏡頭都適用,要錄一段有火山或熱帶魚、恐龍在畫面中遊走的自拍影片都不成問題,如果屋企有小朋友的話一定可以玩得更開心吧。影片後製方面,由於 Xperia Z2 在處理效能上的提升(用了更快的 Qualcomm 8974AB),可在手機上製作縮時影片,或控制各影格間的快慢動作(估計原理像 iPhone 5s 的慢動作影片),更可在製作後迅速分享比朋友睇。

點只 4K 咁簡單! Sony Xperia Z2 相機、拍片功能有驚喜!
▲獨立出來的 4K 錄影

點只 4K 咁簡單! Sony Xperia Z2 相機、拍片功能有驚喜!
▲將 Timesshift Burst 功能加入錄影,可以指定某段範圍用慢動作表現,和 iPhone 5s 上面的同出一轍
 

2000 萬像素 G 鏡,模擬單反散影效果

至於相機規格,基本上 Xperia Z2 與 Xperia Z1 相同,都配備 1/2.3 吋感光元件、2000 萬像素 Exmor RS 並搭配 Sony G 鏡頭;硬體未變,但 BIONZ 處理效能更提升,同樣在機側設置了實體快門按鍵,方便快速啟動、一按即拍。不過 Xperia Z2 今次有入係 Sony NEX 相機上出現的手動背景散焦功能,拍攝近景特寫時可自由控制背景模糊的程度,幫助用戶更容易拍出主體清楚、背景模糊的立體感相片。

版主 Eddie 之前有幸試玩過 Sony 新出的 A6000 相機,感覺新一代影像處理器在對焦、減低雜訊方面都有所幫助。雖然感光元件、鏡頭方面沒有大變,但今次 Sony Xperia Z2 的拍攝效能,還是值得期待一下的。稍後我們會為 Sony Xperia Z2 進行更多的測試,大家可以拭目以待!

今次 Sony Xperia Z2 亦有更靚既 IPS 芒同埋更好既音響效果,想知就 Click 入去呢度啦。
您可能也喜歡▼