性價比打小米 4i、Zenfone 2!Sony Xperia C4 Dual 發佈升級 FHD + 八核!

2015-05-06 15:55
記得上年有一段時期, Sony Xperia C3 減價到 $2,000 頭既時侯都幾受歡迎,除左因為多色可以揀,佢前置 500 萬像素鏡頭配合補光燈都成為唔少女性用家選擇佢既原因,而新一代 Sony Xperia C4 Dual 正式推出啦,今代升級左 FHD 屏幕同埋 八核心處理器,如果同樣都係賣 $2,000 左右既價位,大家會唔會放棄小米 4i 而揀佢呢?入黎比拼下規格吧!

性價比打小米 4i、Zenfone 2!Sony Xperia C4 Dual 發佈升級 FHD + 八核!-0

Sony Xperia C4 Dual 主打自拍補光燈+ 500 萬像前鏡頭!升級 FHD+ 八核!

新一代的 Sony Xperia C4 Dual 跟上一代 Xperia C3 同樣是主打自拍功能的一部手機,它採用了 500 萬像素的 Exmor R 前鏡頭,有著 25mm 的廣角,可以在自拍時一齊拍到更多人,而上一代的補光燈設計亦保留了下來,亦有前鏡頭的 HDR ,是根據上一代的手機全面強化,而這部手機亦和上一代一樣會有黑色、白色和很特別的薄荷綠色,一眼就可以認得出。

相對於上一代, Sony Xperia C4 亦提升了各方面的規格,例如採用了 5.5 吋的 1920 x 1080 解像度屏幕,屏幕採用 Mobile BRAVIA Engine 2 技術和超鮮明模式令顯示更鮮明,效能方面採用了支援 64bit 的 MTK 6572 1.7GHz 八核配 2GB RAM ,內置 16GB 容量並支援到最大 128GB 插卡,主鏡頭亦由上一代的 800 萬像素升級到 1300 萬像素,內置式電池有 2600mAh。

這部新世代的入門自拍手機 Sony Xperia C4 Dual 預計會在第二季正式開賣,香港的網友亦有機會好快見到佢,會係 4G LTE 雙卡雙待版本,大家認為它值得期待嗎?相對於大家話「性價比高」的小米 4i 與 ASUS Zenfone 2 比,你地又會考慮邊部呢?參考完下面表格,再留言講講吧!

性價比打小米 4i、Zenfone 2!Sony Xperia C4 Dual 發佈升級 FHD + 八核!-1
▲ Sony Xperia C4 與其他性價比高的手機比拼,其實也不會差太遠,只差香港的定價與頻段暫時未知

在文章發佈的時侯, Sony Xperia C4 Dual 仍未公佈定價與開賣日期,按此看詳細規格和最新賣價。
在文章發佈的時侯,小米 4i 香港定價 $1,599,按此看詳細規格和最新賣價。
您可能也喜歡▼