快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge

2015-10-10 23:51
Sony Xperia Z5 係 10.10 推出了,大家還記得早前 ePrice 版主係日本東京的實拍吧!相信大家都知道呢部用左新一代 Sony Exmor RS IMX300 感光元件,可拍出 2300 萬像素相片嘅效果係點。今日,我們找了 Samsung Galaxy S6 Edge 作一個相片比拼。Samsung 自 S6 後,相機之強受到好網友讚賞,Z5 今次挑戰結果如何?

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-0
 

Sony Xperia Z5 相機已升級

有人話 Sony Xperia Z5 與 Z3+ 都好相似喎,咪又係二千萬像素鏡頭。咁就錯了! 首先 Z5 今次用上嘅 Sony Exmor RS 感光元件,型號係 IMX300,係未係其他品牌甚至 Sony 嘅手機用過。Z3+ 與 Z5 係拍攝規格上,最大分別係廣角去到 24mm,而係軟件上,增加了 0.03 秒高速對焦以及 5 倍清晰變焦,令 Z5 比起 Z3+有更強嘅攝力。當然,1/2.3 感光元件與 F2.0 大光圈都係優勢來。而今次 Superior Auto 都可以拍到 2300 萬像素,即係人人都可以簡單地拍到大像相素相片了。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-1
 

 

比拼 Samsung S6 Edge

老實一句, Sony 旗艦手機每一代都用影相佳為賣點,不過,今年面對挑戰好大。以今次對手 Samsung Galaxy S6 Edge 為例,雖然只有 1600 萬像素鏡頭,但其 F1.9 大光圈,按住 Home Button 兩下進入相機介面,實在好方便。而夜拍效果,亦很顯著。不過,Sony Xperia Z5 都唔輸蝕,我會覺得其 0.03 秒高速對焦,係實際影相方面,好有效。Sony 自家宣傳,多數用行駛中嘅玩具火車做例子,我就會用跳跳扎嘅小貓做對像,Sony Xperia Z5 能順利滿足小貓嘅神態,高速對焦,好重要架! 而跟 S6 Edge 相片相比,我會覺得 Z5 係低光環境下,拍出來嘅照片跟原本嘅環境最近似,唔會光得太過份,失去氣氛,而 24mm 廣角,係 4:3 比例下,拍到嘅景物,比起 S6 Edge 16:9 都要多,影風景一流。最後,我最愛就是 Superior Auto 下嘅美食模式,令相片中嘅食物更具層次感,睇上來更加回味。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-2 快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-3
▲ 多得 0.03 秒高速對焦,小貓玩耍,也可以用 Xperia Z5 把她攝入鏡。

以下就是幾組比較相片左面 (或 M 版觀看嘅上方) 用 Sony Xperia Z5 拍攝,右面(或 M 版觀看嘅下方) 用 Samsung Galaxy S6 Edge 拍攝。大家都要自動模式 (Z5 是 Superior Auto 拍攝)

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-4 快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-5

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-6 快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-7
▲ 上述兩組圖片,可見 Sony Xperia Z5 在 Superio Auto 下,已可以拍二千三百萬像素相片,不再只局限八百萬像素。雖然用了 4:3 比例,但視野比 S6 Edge 闊,可見新加 24mm 廣角效果實不錯。留意上一組圖片,Sony Xperia Z5 嘅天色近真實最似,見番黑天,不會因為太光而變灰。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-8 快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-9
▲ 這組圖片,係一間昏黃嘅酒 Bar 拍攝,的確 S6 Edge 拍出來比較光 (右或下),但 Z5 拍出來的,(左或上) 其實很也得好清楚之餘,亦保留了 酒 Bar 現場的氣氛。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-10 快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-11
▲ 這組圖片,Sony Xperia Z5 (左或上) 與 Samsung Galaxy S6 edge 拍出來 (右或下) 都係用上同一個光圈。不過 Z5 係 Superior Auto 下,啟動了「美食模式」 是把食物本身的對比加深,相比 S6 Edge 拍出來的立體感更好,睇相都想食。


以下就是兩組比較相片上方 用 Sony Xperia Z5 拍攝,下方 用 Samsung Galaxy S6 Edge 拍攝。都是示範用 5X Zoom 放大效果。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-12
▲ Sony Xperia Z5 拍攝原照。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-13
▲  5 倍無損變焦下,原相中間的劇院、老舖兩字都好清楚。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-14
▲ Samsung Galaxy S6 Edge

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-15
▲ S6 Edge 也可以作 5x 放大,但戲院與老舖二字,也不及 Z5 嘅無損變焦清晰。

快過眨眼,新一代極速對焦夜攝王 ! Sony Xperia Z5 影相比拼 S6 Edge-16
▲   就算屏幕睇相,Sony Xperia Z5 (上)都比較 Samsung Galaxy S6 Edge (下) 出到相片原色。
 

小結:Sony Xperia Z5 升級有效果

Sony Xperia Z5 嘅相機,我覺得不單只係三百萬像素嘅提升,0.03 秒快速對焦、5x 無損變焦係實際使用上都有其作用。與 Samsung S6 Edge 相比,對手 F1.9 大光圈,令夜拍效果比起以往提升不少。好采 Sony Xperia Z5 亦保持到係暗黑環境下拍攝效果。有人話 Samsung S6 Edge 夜晚拍得夠晒光,我會覺得太光其實與真實有差距,Z5 的暗黑環境成像,比較自然。而我覺得 Z5 做到 24mm 廣角,令到用 Z5 拍風景比起 Samsung S6 Edge 有更加大優勢,因為可以取景更闊。加上美食模式,影食,影風景也好,Z5 嘅相機做到感面面俱圓。
我係 ePrice 報料王,送上大量科技資訊。我不是版主。
發表於 2015-10-11 22:35
2 樓
Sony 造相機及音響的,影機技術有一定的保證的…!
發表於 2015-10-12 15:34
3 樓

但從相中所見,造相機麻麻的三星,其手機影像的紮實度遠比 SONY 高很多級,我諗 SONY 手機成像暫時只能跟 THL 比較了…
您可能也喜歡▼