Sony Xperia Z1 + Qx10 版主試玩 Hands-on

2013-09-05 17:39
作為 Sony 的年度旗艦機, Xperia Z1 的 2000 萬像素是否值得期待?或者大家可以從新鮮出爐的評測得到初步的答案。而同步發佈的鏡頭  QX 10 又係咪值得入手?稍後亦會同大家試試畫質。不過只看圖片評測大家應該覺得不夠吧!版主 Eddie 一如以往已經拍好了 Hands-On 短片去分享試玩第一身感受,想知道更多就入黎睇片啦!

Sony Xperia Z1 + Qx10 版主試玩 Hands-on
 

Sony Xperia Z1 + QX10 版主初感

試玩了差不多一天,我是幾欣賞 QX10 的概念。因為以往要把手機做得薄身,就是要片幅、光圈、變焦方面作出妥協,而 QX100 /QX 10 這兩顆「鏡頭」就是將拍攝和手機分開,而兩邊都可以獨立使用(注意單獨用 QX10 拍攝只能用人眼取景,也要先插卡),講到即拍即 Share 是比有 Wi-Fi 的相機方便的。但如果不是太在意分享的話,當然高階 DC 的起動速度比較高,獨立取景也是一個優勢啦,大家可以睇睇影片去了解 QX10 的構造和玩法:



唔知網友覺得呢個概念聰唔聰明呢?如果同有 Wi-Fi 功能的 DC 比較大家的取向又如何呢?版主是偏向 QX10 的!原因不在於即時分享的概念,而是可以將高炒/低炒取景變得更方便,也可以隨時離機自拍啊!如果大家對 Xperia Z1/ Qx10 有任何問題想試的話,請留言話比我地知道吧!

在文章刊出的時侯, Sony Xperia Z1 的價錢仍未公佈,按此看詳細規格和最新賣價。 

Sony Xperia Z1 & QX100 / QX10  發佈系列
G 鏡頭初試! Sony Xperia Z1 拼跑分、比試相、拼屏幕
Sony Xperia Z1 + QX10 版主試玩 Hands-on
Sony QX100 + QX10 外置鏡頭 開箱
網友 +   版主:齊直撃 Sony Xperia Z1 +  QX100 外置鏡頭發佈
 二千萬 G 鏡頭! Sony Xperia Z1 香港上市資訊!
 Sony Xperia Z1 二千萬 G 鏡 影相實力,搶先拼!
看圖止渴!Sony Xperia Z1 真機圖集
發表於 2013-09-05 18:57
2 樓
概念幾好
發表於 2013-09-05 22:15
3 樓
Can it use the flash light of the phone?
您可能也喜歡▼