$1,599 搶唔搶?版主分析小米 4i 衝/唔衝五大理由!

2015-05-05 12:17
今小米 4i 正式公佈定價,亦會係一星期之後開始有得賣!今次終於唔使煩人地用「預約」再購買既系統,不過佢地都有提到貨量有限,估計第一輪始終都係要搶(唔係個 F 碼用黎做乜?)!有網友就問賣 $1,599 比起魅藍 Note 要貴,但又未去到 Zenfone 2 既價位,究竟值唔值得衝呢?版主 Eddie 而家就同大家整理一下衝唔衝既五大理由!

[多圖]五模多頻 border=(順帶一提,佢係雙卡機,兩邊都支援到 4G LTE ,唔使換 SIM 更方便)
 

3. 快速充電+ 大電池

今時今日快速充電同埋大電量應該係唔少網友買機需要既一個重點,小米 4i 跟機 Charger 已經做到 Qucki Charge ,一小時充到 40% 算是不錯的速度吧,而 3120mAh 電池在 5 吋手機上面亦是一個不錯的容量。
 

4. Android 5.0 支援到 64bit

Android 5.0 是一個賣點?的確啊!因為仍然有機係未升到 Android 5.0 ,而可以充份利用 64bit 係發揮到 Qualcomm S615 既實力,版主試過亦是 64bit 的運算流暢度較好,最少預載左 5.0 ,唔使等小米慢慢升級icon(更唔需要自己刷)。

[多圖]五模多頻 border=唔衝五大理由:
 

1. 搶米/輪米時間成本太高!買到先講啦!

尋日版主見到小米 Facebook 玩「估價錢,贏 F 碼」都知道,又係「限定 n 部」要秒殺賣,街外價又勢必炒貴幾百(即使而家紅米 2 網上隨時買到,街價都炒高 $100 ~ $200 就可想而知…),既然要買性價比高既野,點解又要花更多既時間/金錢落去呢?對於某些人來說也不是划算的選擇吧icon
 

2.冇外置插卡+ 16GB 內容

都唔使多講,得 16GB 的容量,而內置大約 11GB 可用對於好多網友黎講都唔足夠(一個 P&D 都差唔多 1GB 啦,即使最近可以輕量化圖像都差唔多 300MB ,仲有相、Cache 之類之類),對於簡單的用家黎講 16GB 可能夠,但既然都做到咁簡單,要 FHD 同埋 Qualcomm S615 八核黎做乜?又係一個版主唔識答既問題icon

3.沒有 Apps Drawer 的 MIUI 
對於版主們黎講,冇 Apps Drawer 既介面真係好難習慣,而 MIUI 算唔算好用真係見仁見智。冇錯 MIUI 原生就已經好多功能,不過用唔用得著係另一回事哩icon

[多圖]五模多頻 border=上次投票都係大家選擇買 $2,099 既 Zenfone 2 啊!

$1,599 搶唔搶?版主分析小米 4i 衝/唔衝五大理由!-9

5. 品牌問題?
版主其實對小米呢個品牌冇咩感覺,不特別喜歡亦不特別討厭,想當年小米 2 水貨我都可以玩得好開心啊!不過總有網友對大陸品牌睇法不算正面,覺得選擇其他國家品牌比較好,也是一個會不選小米的原因吧!
 

網友討論:買唔買小米 4i?討論下理由吧!

見到 $1,599 這個賣價,有網友覺得同級價位真係冇得輸,但亦有網友覺得 16GB+ 冇插卡「到喉唔到肺」,的確要去搶米真係幾花時間,又未必人人搶到之下,這部機在街會有一定的炒價,網友們又覺得 12 日開賣既時侯搶唔搶得過?留言講講吧!
 

小米 4i 發佈會相關文章:

小米 4i 發佈! 千六蚊有 八核 CPU 跑分四萬分
平價 FHD +高效能大戰!小米 4i 鬥魅藍 Note、ASUS Zenfone 撐邊部?
[多圖]五模多頻 + 新 S615 處理器!小米 4i 真機上手極速睇


無須預約!小米 4i 定價+開賣日期確認!有驚喜嗎?
$1,599 搶唔搶?版主分析小米 4i 衝/唔衝五大理由!
點解 4i 唔支援 SD 卡?小米副總 Hugo Barra :插卡已 OUT

在文章發佈的時侯,小米 4i 香港定價為 $1,599,按此看詳細規格和最新賣價。