立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼

2018-12-19 17:00
香港乜都貴,其中一項每個月用得最多,就係交通費。難得政府做到嘢,於 2019 年 1 月 1 日推出「公共交通費用補貼計劃」,呢個計劃,你坐公共交通工具,就關你事!搭得多,政府派番錢俾你。要最快攞到呢畢錢,原來要靠佢:八達通 App!
 

立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼
 



八達通 App 變 claim 錢神器

呢個「公共交通費用補貼計劃」回贈,全部要用八達通 claim 數。錢是不會自動跌入你個八達通戶口,係要透過申領程序,最快最方便方法:用八達通 App!

八達通卡有限公司今日宣佈,推出優化版八達通 App,除了可毋須依靠 NFC 裝置,隨時查閱過去 3 個月的八達通消費紀錄,最重要就是,當推出「公共交通費用補貼計劃」後,並於 1 月 1 日更新八達通 App,不單止可以查閱每月的公共交通開支,仲可以透過八達通 App 領取補貼 (適用於支援 NFC 的 Android 裝置,或與八達通流動讀寫器連接的 iOS 裝置)。

即有 NFC 嘅 Android 手機、有買八達通流動讀寫器連接的 iPhone 用家,你部手機,你個八達通 App,,就係用來 claim 錢,要係個 App 到 claim 錢,再係手機拍八達通卡,呢單回贈就會存入你個八達通戶口,唔做呢個程序,無架!

立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼

▲ 八達通 App 入面會有個「公共交通用補貼計劃」,入去選擇「領取補貼」。

立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼 立即更新八達通 App,撳幾個掣 領取公共交通費用補貼
▲ 如果未登記就按輸入八達通號碼,然後入返你個 no.,iOS 用家要駁流動讀寫器,Android 用家就要有 NFC 拍卡登記。
 


「公共交通補貼計劃」相關連結

claim 爆佢!一文睇晒 點樣申領公共交通補貼計劃及額外著數