數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜

2019-06-15 21:04
文章分享
有關香港「逃犯條例」爭議,今日有新進展,特首宣佈暫緩「逃犯條例」修訂。係過去一星期,大家係網上睇到不同媒體嘅報導及評論。ePrice 前版主 Eddie,最近成為轉行為 DS (Data Scientist),佢係工餘時間嘗試分析三個不同媒體,係 6 月10 至13日,近 1000 篇文章嘅標題,有咁嘅發現。

數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜
 


On.cc 東方日報集團新聞網站

數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜
▲ 「大家可以見到,on.cc 標題有「暴動」、「衝擊」、「立法會」等字眼,文章裡面亦不缺「暴徒」等形容詞」
 

呢排大家都覺得陰陽怪氣嘅《明報》網站

數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜
▲「《明報》引述唔少消息指要「克制」、「冷靜」,關鍵還是「逃犯條例」」
 

大家不知不覺都會 Share 《香港01》

數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜
▲「睇落好正常。」
 

偏民主派嘅《立場新聞》

數三大網媒!「逃犯條例」報導關鍵字係乜
▲ 「《立場新聞》的重心在「佔領」,聲音是比較貼地,亦有訪問年輕人,有引述各方面的聲音。」
 

內文原形畢露

標題分析就係咁,大家或者會話,咁呢三間媒體,從標題關鍵字,都唔算好偏頗,立場比較明顯可能是 On.cc。不過,Eddie 觀察到係文章裡面,偏頗嘅立場原形畢露。

001: Eddie 批評《明報》引述盧偉聰 5 點鐘講話的時侯,直接引述佢一家之言,原文如下:

//盧偉聰在灣仔警察總部稱,警方今日(12日)一直表現克制及容忍,但下午事發時卻遭「暴徒」拋擲鐵枝、鐵馬和磚頭等,「可以殺人」,加上防線受嚴重衝擊,已經陷入「騷亂」,所以警方出動警棍、胡椒噴劑、催淚水劑、布袋彈、橡膠彈和手擲催淚彈等來應付。//

由於沒有其他的訪問,睇後會令人感覺現場是一場真「騷亂」。

002: Eddie 亦有留意到,《香港01》唔留 Byline 既「編輯評論室」

原來佢地肯犧牲廣告位,整個晚上都係放「社會撕裂,大家都輸」既社評廣告,點入去你會不斷形容「暴力」抗爭沒有必要」。

連廣告都唔要,為是主力推自己嘅評論,唔係報導,這個是主流網媒不會發生的事。

003:Eddie 說可惜有品質的東西產量都不會太多…

網上唔少人話,睇大台新聞會壞腦,睇完 Eddie 呢個分折,你又會信網媒報導嗎?

原文係呢到:【棉裡有針】傳媒人聽住,你地報導係可以有立場

感謝 Eddie 授權刊登
多謝支持 ePrice.HK
文章分享
您可能也喜歡▼