7 吋巨屏又可通話!最平千元有找,平價防水 4G 平板手機現身!

2016-12-29 21:37
而家可以在大舖 / 網絡商見到的平板電腦,大部份規格都比較入門,近呢年真係講到高階的,相信只有華為 MediaPad m3,當然,規格愈高,賣價自然愈貴,就算係細舖價,都要成 $2880。平板電腦有咁大個芒,不少網友買左番去,其實都係主要用來睇片,可以睇得舒服一點。如果係咁,其實有兩部新出的 7 吋平板,最平唔使 $1000,有防塵防水功能,仲可以當手機用來打電話,但規格就比較弱,你又會否考慮呢?睇下文啦!

7 吋巨屏又可通話!最平千元有找,平價防水 4G 平板手機現身!

$999 七吋平板!防濺水 + 可通話
先由相對平價果部平板手機說起,講緊嘅就係 Alcatel PIXI 4 (7)。如果大家仲記得,Alcatel 早前先在香港推出左 6 吋的 PIXI 4,建議零售價 $1399,細舖甚至賣到 $999,雖然規格唔勁,但係用來睇片確實抵玩。時隔四個月,Alcatel 近日再在香港推出 7 吋版本的 PIXI 4,建議零售價為 $999,而深水埗細舖則大約 $940 左右,一知道呢個消息,版主有一刻天真以為,佢嘅規格係同 6 吋版的 PIXI 4 一樣,純粹只係 Size 不同。殊不知,唔講 CPU,PIXI 4 (7) 原來只有 1GB RAM + 16GB ROM,唔能夠同時運行多個程式。不過,睇番 Alcatel 官網,見到原來呢部 PIXI 4 (7) 係支持「Dust and splash proof」,即係能夠防濺水,落雨都唔使擔心。呢部 PIXI 4 (7) 有 4000mAh 大電,但因為無快充,要充滿成部機要大約 4 小時。如果用來作睇片專用機,網友又覺得夠唔夠用?

7 吋巨屏又可通話!最平千元有找,平價防水 4G 平板手機現身!
▲ PIXI 4 (7) 配備了 MTK MT8735D 處理器,內置 1GB RAM 以及 16GB ROM。在外型上版主覺得,PIXI 4 (7) 條邊真係有點粗。

7 吋巨屏又可通話!最平千元有找,平價防水 4G 平板手機現身!
▲ 機背用上左塑膠設計,但摸上手的質感唔係平滑果種,而係比較粗糙。

金屬機身,有 IP52 防水規格!Pop 4 (7) 有 4000 大電!
如果嫌 PIXI 4 (7) 規格真係太過入門的話,可以考慮俾多 $300,即 $1299,入手相對強一點的 Pop 4 (7)。同是 7 吋平板,在外觀上最大不同之處是,POP 4 (7) 並非用塑膠材質,而是金屬機身,感覺上會相對 High Class 少許 (而版主上手試過,佢用嘅金屬一啲都唔 cheap)。另外,POP 4 (7) 亦都支持 4G,同樣可以打電話,最重要係佢有 IP52 防水規格,其實應該可以算係現時最平價的防水 4G 平板手機。POP 4 (7) 配備了 MTK MT8735B,內置 2GB RAM 以及 16GB ROM,採用了 1300 萬像素主鏡頭以及 800 萬像素前置鏡頭,並會運行 Android 6.0 作業系統。佢同 PIXI 4 (7) 一樣都係有 4000mAh 大電,相信續航方面會非常不錯。

7 吋巨屏又可通話!最平千元有找,平價防水 4G 平板手機現身!

Alcatel PIXI 4 (7 吋) 在文章發表時,建議零售價為 $999,按這裡有詳細規格及最新賣價
Alcatel POP 4 (7 吋) 在文章發表時,建議零售價為 $1299,按這裡有詳細規格及最新賣價