鬥 Surface! 三星 12 吋 Win 10 平板 通過 Wi-Fi 認証!

2015-12-29 16:39
Microsoft 今年推出左 Surface Pro 4 之後,雖然價錢方面係貴左啲,不過都可以話成功吸引到網友們的注視,同 Apple 的 iPad Pro 相比,Surface Pro 4 可謂是更加有睇頭。咁 Microsoft 嘅 Surface Pro 系列咁成功,唔少廠商都有樣學樣,就連 Samsung 都忍唔住出番部 Windows 10 平板,希望能夠打擊 Microsoft 在平板界的地位,唔知今次 Samsung 能唔能夠成功呢?

鬥 Surface! 三星 12 吋 Win 10 平板  通過 Wi-Fi 認証!

近日 Samsung 有一部 12 吋的平板電腦通過左 Wi-Fi 聯盟的認證,而且仲要係行 Windows 10,呢點真係令版主感到震驚,居然連 Samsung 都要推 Windows 平板。根據 Wi-Fi 聯盟的資料顯示,呢部行 Windows 10 的 Samsung 平板型號為 SM-W700,採用了 12 吋顯示屏,解像度為 2560 x 1600 pixel 或者 3840 x 2400 pixel。

鬥 Surface! 三星 12 吋 Win 10 平板  通過 Wi-Fi 認証!

而根據目前的傳聞顯示,呢部 SM-W700 平板好大機會會用上 14nm 的 Intel Core M 系列處理器,並會內置 4GB RAM。更有傳聞指出,由於呢部 SM-W700 的定位是希望能夠將工作及娛樂二合為一,所以好大機會會配備埋 S-Pen,咁咪即係同 Microsoft Surface Pro 4 差不多? 如果呢部 Samsung 平板連可拆式鍵盤都有的話,或者真係有機會同 Surface Pro 4 一拼高低。

至於呢部 SM-W700 會甚麼時候推出呢? 初步估計,呢部 Windows 10 平板電腦有機會會在下個月 CES 2016 上發表,又或者可能會悄悄然地推出都唔定。唔知大家對於 Samsung 推出呢部 Windows 10 平板有咩睇法呢? 版主我自己都估唔到,Samsung 居然會玩 Windows 平板,唔通 Samsung 最終都係認為,Windows 才是最適合平板電腦的作業系統? 你又點睇呢?

來源:ubergizmo