Google 親自操刀挑戰 iPad? Pixel C 正式開賣

2015-12-09 10:18
iPad Pro 於 9 月的時候發佈,11 月的時候開賣,但大家對呢部 iPad Pro 的反應並不太樂觀,不少網民表示對這部 iPad Pro 不感興趣。到底一部平板應該要點,先能夠真正迎合到大眾的需要呢? Google 親自操刀,推出一部非一般的 Android 平板 Pixel C,並現於 Google 商店內開賣,建議零售價為 HK $3888 起,唔知呢款的平板能唔能夠滿足到你呢?

Google 親自操刀挑戰 iPad? Pixel C 正式開賣

其實有關呢部 Pixel C 的配置,之前虎仔都曾經同大家分享過。Pixel C 採用了電鍍鋁合金機身,配備 10.2 吋 2560 x 1800 解像度 308ppi 的大屏幕,屏幕比例就同一張 A4 紙差不多。Pixel C 的機身尺吋為 242 x 179 x 7 mm,重量只有 0.517 kg,其實並不算太重,相信拎出街都會比較方便。Pixel C 配備了 NVIDIA Tegra X1 處理器,搭配 Maxwell GPU,並內置 3GB LPDDR4 以及 32GB / 64GB ROM。相機鏡頭方面,Pixel 採用了 800 萬像素主鏡頭以及 200 萬像素前置鏡頭。另外,平板本身除了預載最新的 Android 6.0 Marshmallow,還用上 Chromebook Pixel 都有的 USB Type-C 接口和顏色電池顯示棒。配合 Android 6.0 的語音操控,它還內置 4 個咪高峰。

Pixel C 目前已登錄 Google 商店,32GB 的售價為 US $499,而 64GB 的售價則為 US $599。不過睇番香港的 Google 商店,暫時就得 32GB 的版本有得買,建議零售價為 HK $3888,顏色方面只有銀色。如果你對呢部機有興趣的話,即日購買將會在 1 至 2 日出貨。另外,隨機將會附上一個 USB-Type C 充電器以及一本快速入門指南。

Google 親自操刀挑戰 iPad? Pixel C 正式開賣
▲ Pixel C 32GB 的建議零售價為 HK $3888,按圖可進入 Google 商店 Pixel C 頁面。

而家買平板,唔係淨係得部平板就得,佢嘅配件開始變得愈來愈重要,特別是鍵盤方面。Google 亦為 Pixel C 推出了一款專用的磁吸式鍵盤,建議零售價為 HK $1188,特點是當連接裝置的時候能夠進行無線充電,但缺點是沒有 Trackpad,個人覺得操作上或者會有少少唔方便。

Google 親自操刀挑戰 iPad? Pixel C 正式開賣

Google 親自操刀挑戰 iPad? Pixel C 正式開賣

自從 Apple 推出左 iPad Pro 之後,版主都聽到唔少人講對呢部 iPad Pro 感到失望。唔知大家覺得,Google 親自操刀的呢款平板電腦,能唔能夠吸引到你地的注視,趁呢個機會超越 iPad 呢?

來源:PocketNow